Wiebes worstelt met pensioen in eigen beheer en fiscale oudedagsreserve
24-03-2016De komende belastingherziening gaat over meer en eerder belasting heffen bij ondernemers en een tweetal op te lossen punten daarbij is het aanpakken van de fiscale aftrek voor pensioen- en oudedagsvoorzieningen in eigen beheer. Inmiddels laten de meeste ondernemers fiscale aftrek (dotatie genaamd) wel uit hun hoofd. Dat betekent dat het probleem zich toespitst op de bestaande reserves (FOR) en pensioenvoorzieningen in de eigen BV. In veel BV’s ontbreekt het geld om de pensioenen te kunnen betalen, eigenlijk heeft handhaven van de voorziening dan geen zin. Ook in veel eenmanszaken is er geen geld over voor afstorten bij een verzekeraar of uitkeren na bedrijfsopvolging. Wat rest is een fiscale claim, die nimmer tot betaling zal leiden.
Afstand doen van pensioen door een DGA betekent een torenhoge belastingclaim en het einde van een eenmanszaak betekent een belaste vrijval van de reserve, dus ook een flinke belastingclaim. In beide gevallen: belasting betalen, terwijl er geen geld meer is. Het Ministerie van Financiën wil wel een oplossing, maar men vindt dat ondernemers niet het fiscale voordeel van belastingaftrek in het verleden mogen behouden. Werknemers kunnen immers hun pensioen ook niet onbelast uitgekeerd krijgen, zo meent men. Het streven om tot een oplossing te komen wordt, vermoedelijk, vooral ingegeven door de omstandigheid dat de Belastingdienst de uitvoering inmiddels zo ingewikkeld heeft gemaakt, dat de Belastingdienst nu zelf heel veel manuren kwijt is om het allemaal te managen en te controleren. Het kost dus veel en levert niks op, dat is niet bedoeling uiteraard, dus men wil naar een oplossing. Naast afschaffen en verplicht afrekenen, wat natuurlijk niet haalbaar is, wordt voor het pensioen in eigen beheer (PEB) in een BV door Staatssecretaris Wiebes aan twee mogelijke maatregelen gedacht.
De eerste is “uitfaseren”, anders gezegd, laat de natuur zijn gang maar gaan. Er mag niet meer in eigen beheer worden opgebouwd, dat moet maar bij een verzekeraar, en bestaande voorzieningen en reserves laat men doodbloeden. De BV zal pensioen moeten uitkeren, is er geen geld meer, dan zal de BV failliet gaan of worden ontbonden, daarmee is het probleem opgelost. Is er wel geld, dan zal de uitkering ten laste van de voorziening worden gebracht en belast worden als “loon”. Doet de aandeelhouder verboden dingen, dan is er direct heffing met boete etc. Er is ook nog gedacht aan afkoop met korting, dat is in een keer alles uitkeren en dan 20% onbelast laten, dit is echter zo nadelig dat hiervoor naar verwachting geen enkele belangstelling zal zijn.
De tweede mogelijkheid is OSEB of wel Oudedag Sparen in Eigen Beheer. Deze vorm lijkt op de PEB, maar met minder regels en dus eenvoudiger. Op te lossen punt is nog dat de OSEB uiteindelijk tot een afstorting bij een verzekeraar zou moeten leiden, wat in veel gevallen niet haalbaar is. Dus een OSEB, die lijkt op de huidige FOR en pensioenregeling in eigen beheer, maar eenvoudiger en dus minder handling door de fiscus, komt dan weer in zicht.
Onder invloed van CDA en VVD lijkt Wiebes de OSEB te overwegen, niettemin lijkt het erop dat hij eigenlijk helemaal van het pensioen in eigen beheer af wil.
Het zonder meer afschaffen heeft echter twee belangrijke nadelen. Het ondernemingsvermogen in het MKB wordt uitgehold, er zal dus meer geleend moeten worden of er wordt minder geïnvesteerd, omdat er meer belasting moet worden betaald. Het tweede nadeel is dat tot in lengte van jaren een ondernemer en diens opvolger met het huidige rigide afkoop en boete systeem blijft zitten met navenante fiscale controle en een administratieve schuld, die de mogelijkheid om extra krediet te krijgen negatief beïnvloedt. Afschaffen betekent dus geenszins het einde van de overlast voor de fiscus.
Als Wiebes kiest voor afschaffen zonder meer ,dan schiet hij (niet voor het eerst) in eigen voet. De problemen, die hij onderkent, worden mede veroorzaakt doordat de Belastingdienst afboeken van de voorzieningen heeft voorzien van veel hogere hoge belastingclaims dan dat er ooit als aftrek is genoten. Als Wiebes nu eenvoudigweg zou toestaan dat de voorziening gewoon kan vrijvallen en dus alleen met VpB wordt belast, dan is het probleem oplosbaar voor velen en is het nadeel voor de fiscus te overzien. Of dit de ondernemers wordt “gegund” in een tijd dat velen vinden, dat zij juist zwaarder moeten worden belast is zeer de vraag. OSEB of afschaffen en langzaam laten “uitzieken”, wij zijn benieuwd wat de uitslag zal zijn.
Zie FD 23 maart 2016; overleg in de Tweede Kamer “Kamer verdeeld”
Laatste nieuws
- Niet verhuurde woning voor eigen gebruik ... is dat een box 3 belegging? Door Wijnkamp Keulers op 09-10-2024 Lees verder