Beleidsnotitie onthult, Belastingdienst werkt ondernemers tegen
28-12-2016De Belastingdienst zoekt in toenemende mate de confrontatie op met ondernemers, die een beroep doen op bij ondernemerschap horende faciliteiten, althans veel ondernemers hebben dat gevoel. Zo moest de Hoge Raad er deze week aan te pas komen om in een tweetal zaken naheffingsaanslagen BTW vernietigd te krijgen en helemaal spectaculair was een via de WOB afgedwongen openbaarmaking van een interne beleidsnotitie over de behandeling van ondernemers, die onroerende zaken exploiteren. Wat blijkt, de Belastingdienst vindt dit geen “echte” ondernemers en werkt deze ondernemers, natuurlijke personen en BV’s, tegen met als doel, ontmoediging. Wat is er aan de hand, zijn dit incidenten of is er sprake van een anti-ondernemers beleid?
WOB verzoek
Twee belastingadviseurs zijn er in geslaagd een notitie, die inspecteurs hoofdlijnen moeten geven voor beleid, openbaar te krijgen. Dat is vrij uitzonderlijk, want meestal blijven dit soort stukken geheim. Het gaat om een notitie van een speciale kennisgroep (een soort taskforce), bestaande uit leden van de kennisgroepen Vastgoed Kenniscentrum, Aanmerkelijk belang en BOR (BedrijfsOpvolgingsRegeling). Hoewel de notitie aangeeft dat men beoogt de inspecteur slechts “handvatten” aan te reiken, is de praktijk anders. De kenniscentra maken de dienst uit.
Visie Belastingdienst verrast niet
Men kijkt met gemengde gevoelens naar exploitatie van onroerende zaken, zo blijkt. Verhuur van vastgoed blijkt per definitie nooit een onderneming en dat de Belastingdienst dit standpunt inneemt, is dus geen incident maar vast beleid. Dat het standpunt van de Belastingdienst door de rechter meestal wordt afgeschoten, wordt afgedaan met het argument dat die zaken niet “leidend” zijn. Men lapt dus de uitspraken van de rechter gewoon aan de laars. Ook wordt aangeslagen “op normaal te doen gebruikelijk vermogensbeheer” (box 3 dus en geen toepassing van de BOR). Je moet als ondernemer weliswaar meer doen dan alleen normaal vermogensbeheer, maar onderbelicht blijft dat er meestal door de exploitant veel meer werk wordt besteed aan administratief, technisch en commercieel beheer dan een belegger in box 3 doet. Meestal is er ondernemerschap, precies zoals door de rechter keer op keer is beslist.
Zet de belastingplichtige aan het werk
Dat de toepassing van de BOR wordt tegengewerkt, blijkt eveneens geen incident te zijn maar vast beleid. Deze regeling met de ruime werking, die de wetgever bewust heeft beoogd, is kennelijk tegen de zin van enige heren en dames bij de Belastingdienst. Dus is beleid dat, omdat de bewijslast in geval van bedrijfsopvolgingssituaties bij de belastingplichtige ligt, deze flink aan het werk moet worden gezet. Er moet een “omstandighedencatalogus” worden samengesteld. Op basis hiervan moet de inspecteur van belastingplichtigen allerlei informatie eisen, zoals opgave van het aantal panden, de m2, de kosten etc., de organisatie van de vennootschap (o.a. aantal FTE’s, ervaringsjaren), het door de vennootschap nagestreefde en behaalde rendement en de financiering. De gevraagde informatie is grotendeels niet relevant, dat is al lang uitgemaakt door de rechter. Opvallend is dat dit ook wordt erkend in een eerdere notitie van Vastgoed Kenniscentrum, niettemin eist men het hier wel. Het lijkt er dus op dat afmatten en ontmoedigen het devies is en de boodschap is kennelijk “bevalt het je niet, dan ga je maar naar de rechter”.
De Belastingdienst staat te kijk door de inhoud van deze notitie, het tegenwerken van kennelijk ongewenste wetgeving en bedrijven van politiek ligt dicht bij elkaar. De Belastingdienst bevindt zich op glad ijs, de politiek is aan zet.
Laatste nieuws
- Fiscus blijft te veel heffen in box 3, rechtsherstel niet voldoende Door Wijnkamp Keulers op 16-02-2023 Lees verder
- Landbouwgrond in gebruik bij eigen landbouwbedrijf blijft fiscale aandacht vragen Door Wijnkamp Keulers op 24-01-2023 Lees verder